A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

Лікування травматологічних пошкоджень

Дата: 22.11.2023 09:12
Кількість переглядів: 28

Тютюнников Дмитро Олександрович лікар-ортопед-травматолог 

Нова якість життя

Під час повномасштабної війни України з російською федерацією, при розгортанні активних бойових дій виникає особлива потреба в наданні хірургічної допомоги пораненим як бійцям ЗСУ, так і постраждалим мирним жителям від бомбардування.

В нашій багатопрофільній лікарні Куяльницької громади, завдяки керівництву в оснащенні лікарні найсучаснішим обладнанням, ми маємо можливості у наданні такої допомоги – лікування травматологічних пошкоджень будь-якої локалізації, виконувати широкий спектр оперативних втручань.

При переломах кісток, скелету використовуємо новітні методики фіксації та функціональні методи лікування, які в більшості випадків дозволяють пацієнтам після операції уникнути гіпсової пов’язки, одразу починати відновлення рухів в суглобах та повернення сили до м’язів. Завдяки такому підходу скорочується час зрощення перелому.

Трапляються випадки, коли перелом відкритий, над зламаною кісткою виникає рана. Методики лікування змінюються, додається немало задач, пов’язаних з загоєнням м’яких тканин. Устаткування лікарні та володіння методиками накладання апаратів зовнішньої фіксації дозволяє успішно лікувати і відкриті пошкодження, досягаючи зрощення кісток та відновлення функції кінцівок.

Травматологи нашої лікарні також мають досвід лікування ушкоджень сухожилків, м’язів, внутрішньосуглобових пошкоджень. Консервативне та оперативне лікування ортопедичних патологій, захворювань суглобів. У хірургічному  відділенні виконуються оперативні втручання з приводу ендопротезування суглобів нижніх кінцівок (кульшовий та колінний), артроскопічне лікування ушкоджень колінного суглобу.

Разом із реабілітологом ми виконуємо  розробку та реалізацію індивідуальних програм з реабілітації після травм опорно-рухового апарату, що є дуже актуальним під час війни та не втратить актуальність і в післявоєнний час.

Хотілося поділитися з вами випадком з практики ендопротезування кульшового суглобу в нашій багатопрофільній лікарні.

Головна героїня сюжету, пацієнтка Х, яка немало часу страждала від постійного болю в правому кульшовому суглобі. Важкий перебіг захворювання на коронавірус, який успішно лікували в цій же лікарні,  погіршив стан і без того проблемного суглобу. Приватний будинок, важкохворий чоловік потребували багато рухів, кожен з яких викликав біль у враженому суглобі. До травматолога  пацієнтку привели діти - сину важко було бачити, як страждає його матір. Результат огляду спеціаліста був невтішний - повна та незворотна руйнація правого кульшового суглобу, вкорочення правої ноги та значне утруднення ходи. Під загрозою - другий кульшовий суглоб, на який перемістилася більша частина навантажень при ході, поперековий відділ хребта, який почав турбувати у зв’язку з викривленням внаслідок вкорочення правої ноги. Та й руки втомилися тримати паличку, без якої ступити крок було важко та боляче. Єдина методика, що в такому випадку дозволить позбавитися від болю в кульшовому суглобі і відновити нормальну ходу - тотальне ендопротезування ураженого суглобу.

Почалася підготовка до оперативного втручання. Хвору обстежили лікарі різних спеціальностей (кардіолог, терапевт, анестезіолог), провели лабораторне та клінічне дослідження. Підготовкою до операції та її проведенням займалася команда досвідчених спеціалістів. Новітнє обладнання, яке нещодавно отримала лікарня, дозволило провести операцію на високому рівні і з належною якістю.

На другий день після операції хвора підвелася на ноги і зробила перші кроки зі штучним кульшовим суглобом.

Операція успішна, але попереду - період реабілітації та звикання до нового суглобу.

Команда хірургічного відділення вдячна пацієнтці за оптимізм, слухняність та бажання бути здоровою. А пацієнтка, в свою чергу, вдячна спеціалістам за нову якість життя і можливість ходити без болю.

Ендопротезування кульшового суглобу - це операція, яка дозволяє відновити можливість до повноцінного пересування хворих з різними травматичними та ортопедичними патологіями.

Основними показами для виконання операції з ендопротезування кульшового суглоба є:

• перелом шийки стегнової кістки у людей, що мають вік більше 60 років та остеопороз

• незрощення перелому шийки стегна у молодих пацієнтів

• асептичний некроз голівки стегнової кістки

• коксартроз (деформуючий артроз кульшового суглоба) третьої та четвертої стадії з вираженим больовим синдромом Ендопротези кульшового суглобу на даний час мають велику кількість різновидів та видів конструкції, що дозволяє індивідуалізувати підхід до операцій в кожному конкретному випадку та обрати імплант, який буде відповідати особливостям будови тіла та кісток.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень