A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

Лікар-психіатр вищої категорії про панічні атаки

Дата: 15.12.2023 10:42
Кількість переглядів: 21

Під час війни панічні атаки для багатьох українців стали найчастішим проявом.Як розпізнати панічну атаку і не переплутати її із симптомами іншого розладу,розповідає

Антонішина Олена Альбертівна,лікар-психіатр вищої категорії:

«На сьогоднішній день почастішали звернення зі скаргами на психосоматику. Важливо знати ознаки стресу, які призводять до панічних атак, і боротися з ними, допоки це не призвело до тяжких наслідків. Звичайній людині складно розрізнити стрес і панічні атаки. Якщо людина відчуває постійну тривогу, страх, дискомфорт – це означає, що потрібно задуматися над допомогою спеціаліста

Що таке панічна атака?

Панічна атака – це реакція організму на тривалий стрес. Це, зазвичай, нічим не спровокований напад тривоги, який супроводжується страхом смерті, інсульту, інфаркту тощо. Панічні атаки супроводжують і соматичні симптоми:

• сильне серцебиття – більш як 100 ударів на хвилину,

• оніміння кінцівок,

• відчуття утрудненого дихання,

• комок в горлі,

• шум в голові, вухах,

• погіршення зору,

• тремор,

• запаморочення,

• неможливість почути інших.

Як діяти, якщо стався напад панічної атаки?

-Говорити людині «заспокойся» немає сенсу, заспокоїти її в такому стані неможливо. Скажіть краще: «Я поряд, я тебе чую, все буде добре, я тобі допоможу».

-Також навчіть робити дихальні вправи: зробити вдих на рахунок 1-2-3-4-5, затримати дихання і знов почати рахувати – на 4-5 зробити видих.

-Використайте прийоми, які можуть полегшити стан під час панічної атаки. Наприклад, попросіть знайти в кімнаті 5 однакових за формою або кольором предметів, дайте будь-який предмет в руки й попросіть розказати про його форму, розмір, текстуру, призначення. Це потрібно для того, щоб перемикнути увагу людини на щось інше і відволіктись від страху.

-Також можна спробувати «вибити» стрес стресом – опустити руки людини в холодну воду або в сніг (але трясти за плечі та давати ляпаса по щоці не треба, це спрацює навпаки).

-Напад панічної атаки триває від 5 до 15 хвилин, померти від нього неможливо. Втім, зіпсувати якість життя атакам паніки цілком під силу.

-Якщо людина, у якої регулярно стаються панічні атаки, не звертає увагу на свій стан і вчасно не починає лікування, напади можуть трансформуватись у психічні розлади за типом неврозу. Або викликати соматичні захворювання, такі як біль в серці, підвищене серцебиття, порушення функції кишківника або шлунка, проблеми із тиском, сном, пам’яттю.

Тому якщо це стається часто, раджу звернутись до лікаря. Важливо те, що лікування має бути не лише медикаментозним – ліки допомагають позбавитись від нападу, але не від проблеми повністю.

В його основі має бути психотерапія, завдяки якій вдасться знайти тригер, який провокує напади, і витіснити його значущість.

Будьте до себе уважними та не ігноруйте сигнали від нервової системи про небезпеку для вашого здоров’я!»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень