Профілактика жовчокамʼяної хвороби
Основними факторами, що провокують утворення каменів в жовчному міхурі є застій жовчі та підвищена концентрація солі жовчі. Спровокувати жовчокамʼяну хворобу можуть:
-нерегулярне харчування;
-малорухливий спосіб життя;
-вагітність;
-прийом гормональних контрацептивів;
-захворювання підшлункової залози;
-дискінезія жовчно вивідних шляхів;
-підвищений рівень холестерину в крові.
Отже, для профілактики жовчокамʼяної хвороби в першу чергу є:
-регулярний прийом їжі - потрібно харчуватися стабільно, невеликими порціями, 4-5 разів на день, і намагатися їсти таким чином, щоб кожен прийом їжі був в один і той самий час кожного дня;
-фізична активність - регулярні ходьба чи плавання зменшать ризик утворення каменів;
-правильна їжа - уникати прийому занадто жирної, гострої їжі. Вживати овочі, фрукти та клітковину;
-необхідно вживати достатню кількість води протягом дня;
-слідкувати за вагою. Зайва вага може утворити камені в жовчному міхурі;
-обмежити вживання алкоголю;
-уникайте стресів.
Існують також медикаментозні методи профілактики жовчокамʼяної хвороби, але для призначення даних препаратів обовʼязково консультуйтеся зі своїм лікарем