A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

Які саме проблеми зі здоров'ям найчастіше виникають у людей після 50 років?

Дата: 31.01.2024 08:26
Кількість переглядів: 11

Тегельська Ганна Юріївна, лікар-терапевт другої категорії:

«Виникнення хронічних захворювань залежить від генетики, расової та етнічної приналежності, способу життя. Однак після п'ятдесятирічного віку шанси на їхній розвиток зростають.

 

Гіпертонія

Саме гіпертонія найчастіше стає причиною інфаркту, інсульту, захворювання нирок та інших проблем, які можуть призвести до смерті. І найпоширеніша вона серед людей після п'ятдесяти років. Це пояснюється тим, що з віком судини стають не такими еластичними.

Гіпертонія є основною причиною атеросклерозу. А це своєю чергою найпоширеніше захворювання літніх людей. Тому людям старше 40 років варто перевіряти артеріальний тиск принаймні раз на рік. Однак якщо у людини вже є гіпертонія, лікар може порекомендувати робити це ще частіше.

Високий рівень холестерину

Саме серцево-судинні захворювання залишаються найбільш поширеною причиною смертності серед літніх людей. Хоча за останні 20 років її відсоток трохи знизився.

Через високий рівень холестерину, якщо його не лікувати, відбувається закупорення кровоносних судин та розвивається атеросклероз. Своєю чергою це викликає запалення і подальші зміни в судинах, які підвищують ризик розвитку серцевих захворювань.

Щоб контролювати рівень холестерину, потрібно змінити своє життя та приймати певні ліки. А діагностують проблему за допомогою аналізу крові.

Артрит

Остеоартрит є найпоширенішим хронічним захворюванням серед людей літнього віку в США. Також він пов'язаний з виникненням хронічного болю та інвалідності.

В дослідженні йдеться, що приблизно 52% людей у віці 85 років мають артрит. І зустрічається воно частіше у жінок, ніж у чоловіків.

Фактором ризику остеоартриту вважається ожиріння. Тому варто стежити за своїм раціоном у віці 40-50 років. Також із віком пацієнтів зростає частота важких артритів колінного суглоба.

Цукровий діабет

Що рівень цукрового діабету зростає в міру того, як населення старіє та має надлишкову вагу. До 2050 року поширеність цього захворювання серед людей літнього віку може зрости на понад 400 відсотків.

Цукровий діабет пов'язують з ускладненнями, які включають захворювання периферичних артерій, що сприяють діабетичним виразкам стопи та призводять навіть до ампутації.

На ранніх стадіях діабет можна контролювати простою зміною раціону. Інколи також потрібно додавати ліки.

Остеопороз

Втрата щільності кісткової тканини з віком діагностується все частіше. Однак остеопороз найчастіше виникає у жінок після 50-ти років, що пов'язано з менопаузою.

Коли організм припиняє виробляти естроген, починає падати щільність кісткової тканини. В середньому менопауза настає в 51 рік.

Це захворювання призводить до частого ламання кісток, що дуже небезпечно в літньому віці.»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень