A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

Гіповітаміноз та що з цим робити.

Дата: 04.03.2024 11:31
Кількість переглядів: 11

Зміна рівня вітамінів у крові – абсолютно нормальне явище. Найбільший їх вміст в організмі восени, найменший – навесні. Але основний показник – це самопочуття людини і її рівень працездатності. Якщо вона активна, бадьора, життєрадісна, сповнена сил і енергії, у неї висока працездатність, хороший сон і апетит, якщо вона не схильна до застуд, то їй нема про що турбуватися. Якщо ж постійно ходить з «мокрим носом», весь час хоче спати, втратила інтерес до життя, то це привід для занепокоєння.

Перші ознаки весняного гіповітамінозу з’являються ще взимку: cлабкість, cонливість, дратівливість, різні нездужання, знижений імунітет, швидка стомлюваність, неуважність, загальний занепад сил, випадіння волосся та ламкість нігтів.

Головний і єдиний спосіб попередити весняний гіповітаміноз – вживати збільшену кількість вітамінів. І тут існує два способи, один з яких передбачає прийом спеціальних аптечних препаратів, а інший – вживання в їжу продуктів, багатих необхідними вітамінами.

Навесні слід особливу увагу звернути на певні продукти харчування, збільшивши їх споживання. Ось короткий перелік таких продуктів:

- Вітамін А – печінка, масло тваринного походження, а також овочі і фрукти.

-Вітамін В1 – кисломолочні продукти, злаки і бобові.

-Вітамін В2 – молоко та молочні продукти, м’ясо, гречана і вівсяна каша, а також бобові.

-Вітамін В6 – риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також картопля і солодкий перець.

-Вітамін В12 – жирна риба, м’ясо.

-Вітамін С – чорна смородина, шипшина, обліпиха, цитрусові, зелена цибуля, зелений горошок, яблука, картопля.

-Вітамін D – яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло.

Спосіб, коли профілактика весняного гіповітамінозу проводиться за допомогою аптечних вітамінних препаратів, підходить лише тим людям, організм яких, з тих чи інших причин, не може засвоїти вітаміни з їжі.

Незважаючи на величезну різноманітність таких препаратів, що продаються в аптеці, не слід їх приймати самостійно, адже всі вони мають побічні дії. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить, що приймати при гіповітамінозі і в яких дозах. Самолікування може бути небезпечним, і завдавати шкоди не меншої, ніж нестача вітамінів.

Коли робота не пов’язана з фізичними навантаженнями, їх треба включати у розпорядок дня. Знайти час, щоб сходити у спортзал чи зробити зарядку вранці.

Тож слідкуйте за щоденним раціоном, достатньо часу проводьте на свіжому повітрі, пийте більше води і тоді гіповітаміноз вас не зачепить, а весна принесе радість і гарний настрій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень