A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

ЩО ТАКЕ АЛЕРГІЯ І ЧИМ ВОНА НЕБЕЗПЕЧНА

Дата: 26.03.2024 10:12
Кількість переглядів: 4

 Захарова Валентина Андріївна, лікар-дерматовенеролог вищої категорії:

“Алергія – це патологічна реакція організму людини, що викликається нетиповою відповіддю імунної системи на проникнення алергену із зовнішнього середовища.

Точних причин розвитку алергії в людини вченим не вдалося встановити. Але сама реакція є надмірною імунною відповіддю організму на той чи інший подразник. Відомо, що алергії прямо пов’язані з проникненням в організм нетипових для нього речовин, у тому числі що містяться у повітрі, що вдихається, вживаються у їжі, пилу і т.д.

Провокувати алергію можуть різноманітні фактори, головними з яких є:

-Несприятливі екологічні умови;

-Стресові ситуації (на нервовому ґрунті);

-Шкідливі звички;

-Несприятливі умови роботи(лаки, фарби, порошки, добрива тощо);

-Спадкові фактори;

-Імунні захворювання – що провокують порушення роботи імунної системи організму.

До найпоширеніших ознак, властивих більшості алергічних реакцій відносять:

-загальна слабкість;

-порушення концентрації уваги;

-дратівливість;

-порушення сну;

-головний біль.

До частих симптоматичних проявів відносять: риніт (нежить), чхання, сльозогінність, свербіж, вогнищеві почервоніння, набряклість, кропив’янка.

При тяжкому перебігу алергія може проявлятися набряком гортані, запаленням слизової оболонки ротової порожнини, язика, ШКТ. У поодиноких випадках можливий анафілактичний шок з подальшою задухою та летальним кінцем.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА АЛЕРГІЯ

Ключовою небезпекою алергії є порушення роботи імунної системи організму та непередбачуваність гостроти реакції у відповідь на алерген. Деякі алергени, наприклад, такі як бджолина отрута, мають накопичувальний ефект – це означає, що після низки помірних реакцій на укус бджоли, може настати гостра реакція у вигляді анафілактичного шоку, що призводить до швидкого поширення запалення (набряку Квінке) та загибелі людини.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ АЛЕРГІЧНІЙ РЕАКЦІЇ

У разі гострої алергічної реакції необхідно захистити хворого від джерела алергену – це дозволить швидко знизити надходження алергену в організм. Потім потрібно викликати швидку допомогу, докладно розповісти оператору про випадок, що стався. У важких випадках, лікарі можуть наполягати на госпіталізації в стаціонар лікарні.

Перша допомога надається залежно від типу та місця проникнення алергену. У разі харчової алергії: промивають шлунок, очищають кишечник (клізмою), забезпечують рясне питво та приймають антигістамінні препарати. Якщо алергія виникла на укус комахи, необхідно оперативно витягнути джало, перетягнути джгутом місце укусу, а також прикласти холод”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень