A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП(комунальне некомерційне підприємство)"Центральна районна лікарня Подільського району Куяльницької сільської ради"
Одеська область

Про сіль

Дата: 17.06.2024 10:42
Кількість переглядів: 47

Більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток.

За даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. (https://bit.ly/3Vc7Qbj)

У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. (https://bit.ly/3V2wr2c)

Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

- Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.

- Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності

Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки.

- Збереження кісткової тканини

Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. ʼ

- Профілактика ожиріння

Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.

- Покращення смакових відчуттів

Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків.

- Підтримка загального здоров'я

Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.

Щоби уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Щоби зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:

- їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;

- обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);

- готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;

- використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;

- обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;

- прибрати сільничку зі столу.

Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень